FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner
Norges kvinnelobby oppfordrer alle til å delta i fakkeltog tirsdag 25. november for å markere FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner. I Oslo kl. 17.00 fra Jernbanetorget til Stortinget.
Jeg må leve et liv uten frihet, holder meg hjemme det meste av tiden, og opplever det som å leve i et fengsel, mens mannen som forfølger meg og truer meg på livet, går fri og får holde på, sier «Beate».
Hun er en av 856 personer i Norge som i dag lever på kode 6 – i skjul for både myndigheter og sin egen familie. Hun har bodd lange perioder av sitt liv på krisesenter. Byrdene hun sitter igjen med kjennes som en påført straff.
I tillegg må mange hundre kvinner og barn hvert år bære byrden når de må flykte fra sine hjem til et krisesenter for å redde liv og helse.
Vold og overgrep fører ofte til at offeret føler skam og skyld. For henne forblir det en byrde som hun ofte prøver å skjule, men som hun kan bære med seg hele livet. Vi må ta fra henne denne byrden. Kvinner på flukt lever i konstant frykt for sine liv. De fratas retten til liv i frihet og sikkerhet, retten til å delta i samfunnet og retten til arbeid og økonomisk selvstendighet.
Én av fire personer mener at berusede kvinner som blir med en mann på fest etter å ha vært på byen, selv må ta noe av skylden hvis hun blir voldtatt. Vi må ikke la frykt for vold og voldtekt begrense kvinners bevegelses- og handlingsfrihet, og være en trussel mot kvinners grunnleggende menneskerettigheter.
Vold mot kvinner er et omfattende samfunns- og helseproblem og et ansvar som myndighetene må ta på alvor. De seinere år har staten lagd handlingsplaner og har gjort mer for å beskytte kvinner bedre og for å få overgripere straffet. Systemet som skal beskytte kvinner på flukt strekker likevel ikke til.
I mange deler av verden er kvinner, unge jenter og barn utsatt for voldtekt og overgrep. I krigsområder er seksualisert vold mot kvinner ofte et ledd i krigshandlingene. Norge må i sin bistand, sine humanitære hjelpeprogrammer og i militære aksjoner legge større vekt på å oppdage, forebygge og avhjelpe mishandling av kvinner og barn. I internasjonale møter og forhandlinger må Norge legge større vekt på kvinnerettigheter og på at kvinner i større grad deltar i internasjonale fora.
Kvinner er lei av å bære byrden for menns vold, nå krever vi handling!
Samfunnet må sikre hjelp til alle kvinner utsatt for overgrep. Alle som har vært utsatt for vold må ha tilgang til hjelp nær hjemstedet
Kunnskap, kompetanse og kapasitet om menns vold mot kvinner må styrkes i politiet og i hele rettsapparatet.
Rettsapparatet må sørge for at overgripere dømmes for de straffbare handlinger de har begått.
Forskningen må styrkes om de grunnleggende årsakene til vold mot kvinner og om hvordan kvinnefiendtlige holdninger kan bekjempes.
Skoler, foreldre, mediene og samfunnet for øvrig må øke innsatsen for å hindre kvinneforakt, trakassering, hatefulle ytringer, tvang, utstøting og holdninger som begrenser kvinners frie valg og adferd
Bistandsarbeidere og militære må sette mer inn mot seksualisert vold mot kvinner og unge jenter i områder med konflikter og fattigdom.
Vold mot kvinner er et menneskerettsproblem, et demokratisk problem, et likestillingsproblem, et kriminalitetsproblem og et folkehelseproblem. Vi krever handling NÅ!
Møt opp i fakkeltog tirsdag 25. november kl. 17.00 fra Jernbanetorget til Stortinget for å markere FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner.